Kto je František Filkorn?

Čo asi tak môžu mať spoločné komunistický pohrobok a emigrovaný disident?
Napočudovanie, rozvoj bratislavského letiska.

Opäť sa hovorí o spolupráci letiska v Bratislave a vo Viedni. Manažment letiska hovorí, že niektoré lety by sa z Viedne presunuli k nám. Projekt spolupráce odobril aj minister dopravy Ján Počiatek. Analytik však hovorí, že spolupráca letísk je málo pravdepodobná. (Správy RTVS, sobota 20. 4. 2013)


"Nečinný človek v mojich očiach znamená toľko, ako keby vôbec neexistoval."
Marcus Tullius Cicero

Toto len potvrdzuje, že letiskový manažment pod "vedením" pána Trhlíka skúša všetko možné aj nemožné, aby vytvoril dojem svojej vlastnej akcieschopnosti. Už dlhšie hľadal niekoho, kto by mu pomohol tento dojem umocniť. Našiel ho v zaujímavej osobe, s ktorou uzatvoril ešte zaujímavejšiu zmluvu.



Predmetná zmluva umožňuje pánovi Filkornovi nárokovať si nemalú finančnú odmenu v prípade sprostredkovania možnosti uzatvoriť zmluvu s treťou stranou, ktorá zabezpečí prevádzku leteckej linky. Posúdenie oprávnenosti provízie je vágne. Sprostredkovanie pri nákupe tovarov a služieb je tak všeobecne poňaté a mnohoznačné, že zavdáva príčinu domnievať sa opak jeho účelu.

Pán Filkorn má svojou činnosťou vytvoriť platformu na rokovanie bratislavského letiska s viedenským o presune liniek z Viedne do Bratislavy. Sám má ako sprostredkovateľ rokovať s letiskom vo Viedni, ktoré má primäť k tomu, aby spolu s ním presvedčilo buď potenciálnych, alebo súčasných leteckých dopravcov o presune svojich liniek do Bratislavy.

František Filkorn patrí medzi osobných priateľov JUDr. Jána Čarnogurského, ktorý nedávno ohlásil svoju kandidatúru na úrad prezidenta republiky. Poznajú sa dlhé roky, spolupracovali ešte počas totalitného režimu. Po revolúcii doktor Čarnogurský na Slovensku pánovi Filkornovi poskytoval služby svojej kancelárie.

Oproti sebe: František Filkorn a Ján Čarnogurský

Filkorn na Slovensku podniká, nevzdal sa však ani svojich rakúskych aktivít. Figuruje v jednej tamojšej eventovej agentúre, ktorá okrem iného poskytuje klientom služby hostesiek, prevažne zo Slovenska. Obchodu sa už síce až tak nedarí, ale to nie je problém. Jeho podnikanie na Slovensku najviac charakterizuje spolupodielnictvo v spoločnosti, prevádzkujúcej známu bratislavskú kaviareň Umelka.

Príjemné posedenie s priateľmi

V roku 1971 štvorica mladíkov v obci Koš vykradla predajňu textilu a mäsových výrobkov, kde došlo ku škode, vyčíslenej na vtedajších 22 000 korún. Po spanilej jazde republikou nakoniec 10. 4. 1971 ilegálne opustili jej územie v oblasti Českých Budejovíc. Páchateľmi boli František a Oto Filkornovci, Jozef Rendek a iba 17-ročný Ján Slota.

"Zo všetkých nerestí je slušnosť najdrahšia."
Lion Feuchtwanger

Skupina ešte aj Rakúsku pokračovala vo výčinoch. Páni Rendek a Slota sa nakoniec do Československa vrátili, bratia Filkornovci však nie. Za krádeže áut strávili štvrť roka v rakúskom väzení. Jozef Rendek sa stal zločincom, Ján Slota politikom, Filkornovci začali podnikať. Vďaka emigrácii a podpore priateľov v Československu, ich dnes považujú za disidentov.

František Filkorn nemá žiadne skúsenosti z leteckej dopravy. NIkdy v nej nepôsobil, jej rakúskych kľúčových hráčov nepozná. V tomto mu ani jeho pôvod nepomôže. Nemá patričné vzdelanie ani prax. Nuž, podujal sa na ťažkú úlohu, bude potrebovať všetko dostupné šťastie, aby sa mu podarila. 

Slovenská realita 21. storočia. Defraudant a usvedčený zlodej. Čo asi tak majú spoločné.

"Muž, čo uchová tajomstvo, je múdry, ale múdrejší je ten, ktorý nemá tajomstvo, čo by uchoval."
Edgar Watson Howe


PIATOK, 6. DECEMBRA 2013, 10:09

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára