Ing. Ivan Trhlík

Na čelo bratislavského letiska sa vo februári 2013 dostal na Slovensku dovtedy neznámy človek. Záchranca slovenského letectva, či jeho hrobár? Génius, alebo hochštapler? Manipulujúci, a či ovládaný? Kto vlastne je Ivan Trhlík?

"Ivan Trhlík bol dnes vymenovaný do funkcie s účinnosťou od 9. 2. 2013. Túto pozíciu bude zastávať do vymenovania nového predsedu predstavenstva, ktorý vzíde z výberového konania. To sa uskutoční najneskôr do šiestich mesiacov," uviedol Kóňa. (SME, piatok 8. 2. 2013)


Odhliadnuc od toho, že sa reakcie ministerstva a im podriadeného vrcholového manažmentu letiska líšia v otázke dĺžky pôsobenia, je toto entrée typickým príkladom toho, akým spôsobom vedie bratislavské letisko Ivan Trhlík. Tento rozpor medzi tvrdeniami akcionára a účastinnej spoločnosti v jeho portfóliu, hneď od začiatku naznačilo, akým spôsobom bude prebiehať ich vzájomný vzťah.


Debutant


Čech, pochádzajúci z rodiny československého komunistického diplomata s dlhšou komunistickou tradíciou, má 51 rokov. Vďaka otcovmu pôsobeniu dostal v tejto dobe vzácnu možnosť stráviť časť života v kapitalistickom zahraničí. Trvalé bydlisko má na Jemenskej uliči číslo 6 v staršom zrekonštruovanom bytovom dome v pražských Vokoviciach. V tejto časti Prahy má rodina Trhlíkovcov viaceré obchodné i spoločenské aktivity. V rokoch 2003 - 2008 bol členom predstavenstva tamojšieho Bytového družstva Rozvoj. Priezvisko Trhlík sa v Česku vyskytuje často najmä v juhozápadných a južných Čechách, napríklad v Plzenskom kraji, ale tiež v stredných Čechách. Pôvod priezviska sa odvodzuje od činnosti niečo trhať, odtŕhať, znehodnocovať trhaním.

Ing. Ivan Trhlík

Otcom Ivana Trhlíka je diplomat JUDr. Zdeněk Trhlík, známy najmä ako československý veľvyslanec v Spojenom kráľovstve z rokov 1961 - 1966. V roku 1963 v Londýne za vládu ČSSR v podpisoval Zmluvu o zákaze jadrových pokusov, ako člen ministerského oddelenia pre odzbrojenie pôsobil v medzirezortnej odzbrojovacej skupine. Začiatkom 70. rokov 20. storočia zastával funkciu námestníka ministra zahraničných vecí. Následne sa stal veľvyslancom v Indii. V júli 1976 ho pred americkým senátom v jednom príhovore označili za agenta KGB z čias jeho londýnskeho pôsobenia. V osemdesiatych rokoch sa venoval najmä publikačnej činnosti v rámci Ústavu medzinárodných vzťahov. Písal najmä o zahraničných vzťahoch s Čínou či Spojenými štátmi a tiež prekladal, napríklad z ruštiny. Po roku 1989 vďaka nahromadenému kapitálu začal podnikať, najmä v potravinárstve. Jeho podpis sa nachádza pod množstvom zahraničnopolitických zmlúv, ministerských vyhlášok a iných dokumentoch.



Deti doktora Trhlíka profitovali z jeho postavenia. Ivan Trhlík tak už od detstva patril medzi elitu. Aj v časoch najtvrdšej normalizácie mal možnosti, o ktorých mohli jeho rovesníci iba snívať. Iba určitej hŕstke ľudí totalitný systém umožňoval dlhodobý pobyt v zahraničí, tobôž na tzv. Západe. Výhodou bolo nielen štúdium, kontakty a financie, ale najmä kreovanie osobnosti v slobodnom ovzduší.

Odpal určite má
Vyštudovaný technický inžinier Ivan Trhlík nastúpil v 80. rokoch 20. storočia do ČSA ako palubný inžinier. Aj vďaka rodinnému pozadiu si rýchlo získal pozornosť kolegov v tom ohľade, že si naňho dávali pozor. Ako väčšina pilotov, aj on mal slabosť pre letušky. S jednou sa nakoniec aj oženil.

Jeho kariéra v ČSA nabrala na obrátkach po revolúcii. Po premene ČSA na akciovú spoločnosť sa ako 30-ročný stal členom novovytvorenej dozornej rady, kde bol zástupcom zamestnancov. Kariérny vrchol dosiahol ustanovením do funkcie letového riaditeľa. V ČSA ešte krátko pôsobil na pozícii vedúceho obchodného zastúpenia v Amsterdame, po roku 1998 však už v letectve zamestnaný nebol.

Podobne ako napríklad Adolf Hitler, aj on je vyznavačom zdravého životného štýlu. V strave je striedmy, i keď vyberavý, nefajčí, na verejnosti pije len symbolicky, udržiava sa vo forme. Preferuje orientálnu kuchyňu. Jeho obľúbeným športom a slabosťou zároveň je už desaťročia golf. Má celkom slušný hendikep.

Medzi svojimi

Defraudant


Práve golf sa mu v profesionálnej dráhe stal osudným. Dôvodom odchodu Ivana Trhlíka z ČSA bolo vynaloženie firemných prostriedkov na nákup súkromného golfového výstroja, čo už v centrále spoločnosti nedokázali akceptovať. Obhajoval sa vtedy tým, že na golfe sa robí biznis a on ako obchodník potrebuje držať krok s dobou. Pohár trpezlivosti pretiekol a ČSA s s ním dohodlo na odchode z firmy. Napriek tomu, že mu hrozili trestoprávne dôsledky, výsledkom bola tichá dohoda. Bol z toho v tých časoch veľký škandál. Kontrola hospodárenia amsterdamskej pobočky odhalila tiež nezrovnalosti vo vystavovaní cestovných dokladov. Od tej doby je pre ČSA osoba Ivana Trhlíka uzatvorenou kapitolou a na jeho adresu sa nevyjadruje.

"Nepoctivý človek nemôže vykonať veľký čin."
M. R. Štefánik

Od roku 1999 v Česku podniká ako živnostník, poskytujúci napríklad poradenstvo v oblasti riadenia či informačných technológií, prekladateľských a tlmočníckych službách a vzdelávaní. Toto podnikateľské angažovanie je v súčasnosti jediné aktívne.

Po potupnom odchode z ČSA sa ešte snažil v leteckej doprave uplatniť, ale okrem epizódnych akcií sa mu to s poškodeným renomé nepodarilo. Stavil na podnikanie. Predovšetkým sa však angažoval vo svojom milovanom golfe. Predsedal súťažiam, organizoval mládežnícke tréningy, a najmä aktívne golf hral. Dokonca prednášal na seminári pre študentov Fakulty telesnej výchovy a športu Karlovej univerzity. V roku 2003 sa takto predstavil na jednej stránke:


ivantrhlik, 2003/09/06, 03:30 PM


Hi, 
I am a Strength and Conditioning Specialist and Exercise Physiologist from Prague, Czech republic. 
I made some random browsing and found out your superb site!You guys are doing just great, I can tell. Here I have EVERYTHING I've ever hoped for. 
That's honestly the site I was desperately looking for. Thank you all of your staff. 
I sure will be upgrading to Professional version soon. 
Keep goin' guys! 

Ivan Trhlik,MSc 
Prague, CR





V golfe dostal aj kariérnu šancu, keď sa v roku 2012 stal generálnym manažérom jedného z novších pražských golfových klubov. Jeho pôsobenie nemalo dlhé trvanie. Stihol ešte prevziať ocenenie za najlepší golfový rezort za predchádzajúci rok a po ani nie dvoch mesiacoch dostal výpoveď. Táto krátka epizóda jeho života bola posledným zamestnaním pred príchodom na bratislavské letisko.
 
"Najprv si vytvárame svoje návyky, potom naše návyky tvoria nás."
John Dryden

Figurant


V Česku neuplatniteľný, čakal na ďalšiu šancu. Tá životná prišla zo Slovenska. Možnosť reinkarnovať svoju leteckú kariéru dostal relatívne náhodou z prostredia podnikateľských kruhov, blízkych Ing. Miroslavovi Výbohovi. Obaja sú v rovnakom veku a vďaka Výbohovým aktivitám v Česku poznajú aj rovnakých ľudí. Kvôli poslaniu, ktorým ho poverili, má na letisko akýsi bianko šek. Kým bude plniť zadanie, môže si robiť, čo chce.

Ing. Miroslav Výboh

Zvolenský podnikateľ Výboh, niekdajšia šedá eminencia obchodu so zbraňami, sa dnes orientuje skôr na stavebníctvo. Je čelným predstaviteľom takzvanej stredoslovenskej skupiny, predstavujúcej jednu z hybných síl Smeru-SD. Skupina, združujúca starších mečiarovských podnikateľov i novú krv, operuje v rôznych oblastiach, v doprave, tobôž leteckej, však skôr okrajovo. Bývalého viceprezidenta Združenia obranného priemyslu s letectvom spája málo. Ide napríklad o vlastníctvo malého prúdového lietadla, či opravy slovenských stíhačiek MIG-29. Kedysi podnikal s Jozefom Kopeckým, známym najmä vďaka firme Ikores, ktorá sa svojho času angažovala v stavebných projektoch aj na Letisku M. R. Štefánika.

Ako mladý a perspektívny inžinier začal pracovať v ZŤS Detva. Záujem oňnho prejavila aj Štátna bezpečnosť, prehĺbeniu vzájomnej spolupráce zamedzila nežná revolúcia. Časom sa vypracoval na vojenského dodávateľa a kontakty na slovenskom, ale i českom ministerstve obrany má dodnes. V delegáciách premiéra cestoval do rôznych kútov sveta a jeho vplyv narastal. Narozdiel od vtedajšieho ministra financií Jána Počiatka, ktorý v roku 2008 po účasti na stretnutí na jachte J&T v Monaku dostal od premiéra Róberta Fica žltú kartu, Miroslav Výboh účasť nikdy oficiálne nepotvrdil, na čo dnešný minister dopravy nezabudol. Tento rok sa stal monackým honorárnym konzulom.


Špekulant


Aj keď má blízko k bratislavskému hotelu siete Hilton, napojenému na Juraja Širokého, býva Ivan Trhlík v ubytovni Železničiar pri Prístavnom moste v Bratislave. Užíva apartmán o veľkosti dvojizbového bytu za 575 eur mesačne. Bez DPH. Napriek názvu ide o rekonštruovaný a komfortne vybavený objekt. Vďaka priamemu napojeniu na diaľnicu je dostupnosť na letisko rýchla a pohodlná. Toto ubytovacie zariadenie má v obľube aj Výbohova spoločnosť AMW, ktorej šéfuje jeho syn Matúš. Závod služieb železníc pripravil ubytovaciu zmluvu už k 6. 2. 2013, teda ešte skôr ako Ivan Trhlík figuroval v orgánoch letiska. Do funkcie ho menovali až 8. 2. 2013 s účinnosťou o deň neskôr, niekto však v mene budúceho zamestnávateľa vybavoval Trhlíkovo ubytovanie niekoľko dní vopred. Konečný podpis zo strany objednávateľa vykonal už pán Trhlík sám ako jeden z prvých krokov v novej funkcii. Napokon, vždy sa vedel o seba postarať.


Menovanie do čela najväčšieho slovenského letiska prekvapilo Trhlíkových bývalých kolegov, to nielen z ČSA. Jednak o ňom dlho nepočuli, a tiež, nepovažovali niekdajšieho člena vyššieho manažmentu leteckej spoločnosti za vhodného kandidáta na tento post, nehovoriac už o jeho morálnom kredite.

S úsmevom ďalej zájdeš. So sileným však nie

So zverenými prostriedkami vždy nakladal ako so svojimi vlastnými. Používanie firemných peňazí na súkromné účely bolo dôvod, prečo musel odísť z pozície letového riaditeľa ČSA, aby skončil v Amsterdame, kde v tomto štýle pokračoval ďalej. Tento modus operandi je preňho charakteristický.

"Nič nie je tak typické pre prízemného ducha ako láska k majetku."
Marcus Tullius Cicero

Radek a Ivan majú čosi spoločné: obaja sa vedia ľahko rozohniť

Reflektant


Štylizuje sa do polohy svetáka a v letectve neskúsené okolie ohuruje viac domnelými ako reálnymi skúsenosťami. Vie byť príjemný spoločník a keď chce, dokáže urobiť výborný prvý dojem. Ľahko si zráta, čo je preňho výhodné. Sila zloducha je len v strachu, ktorý vzbudzuje. Niet dôvodu báť sa Ivana Trhlíka. Je to slaboch.

V súčasnosti vyvíja snahu dostať sa do čela štátneho podniku Letové prevádzkové služby. Charakterizuje ho vysoko odborná profilácia, má povesť akéhosi uzavretého klubu a punc elity slovenského letectva. Motív pána Trhlíka je jasný, napriek skutočnosti, že nemá dostatočnú kvalifikáciu. U pracovníkov tohto podniku sa však jeho zámery nestretávajú s pochopením, naopak, zamestnanci sa aktivizujú a ako jedno z riešení vidia petíciu proti dosadeniu Ivana Trhlíka za šéfa jediného stabilne ziskového leteckého subjektu na Slovensku.

"Nevzdelaný kráľ je korunovaný somár."
Matej Korvín

Vizitka


  • narodený 1. 12. 1961
  • bydliskom Jemenská 6, 160 00 Praha 6
  • pochádza z rodiny komunistického diplomata, vyrastal aj v zahraničí
  • z tohto prostredia sa pozná s Jánom Počiatkom
  • v 70. rokoch za najtvrdšej normalizácie patril medzi tzv. zlatú pražskú mládež
  • z kontaktov získaných za bývalého režimu ťaží dodnes
  • po skočení vysokoškolského štúdia pracoval ako palubný inžinier v ČSA
  • 28.8. 1992 – 29.6. 1994 bol členom dozornej rady ČSA, po nástupe Ing. Antonína Jakubšeho, CSc. do funkcie prezidenta a predsedu predstavenstva bol odvolaný
  • V ČSA pôsobil ako letový riaditeľ a neskôr ako vedúci obchodného zastúpenia ČSA v Amsterdame
  • po škandále sprenevery peňazí a leteniek na obchodnom zastúpení z ČSA odišiel
  • z firemných peňazí financoval nákup svojho golfového výstroja
  • je na čiernej listine ČSA, čo ho značne diskvalifikuje v očiach odbornej verejnosti
  • uvádza si 27- ročnú prax v letectve, od roku 1998 však v letectve nebol zamestnaný
  • jeho posledným zamestnaním bola funkcia generálneho manažéra golfového klubu Albatross
  • pred nástupom do funkcie na bratislavskom letisku bol evidovaný na Úrade práce ČR
  • v odborných kruhoch má povesť človeka, s ktorým nie je možné spolupracovať
  • v ČR aj vďaka svojej pracovnej minulosti podniká už iba ako živnostník
  • hovorí sa o ňom, že neznáša Židov a Slovákov
  • jeho veľkou vášňou je golf, ktorému sa dlhé roky venuje


PIATOK, 15. NOVEMBRA 2013, 10:13

5 komentárov:

  1. Moje svedectvo Ahojte všetci. Som tu, aby som potvrdil, ako som dostal pôžičku od pána Benjamina po tom, čo som niekoľkokrát požiadal od rôznych požičiavateľov pôžičiek, ktorí sľúbili pomoc, ale nikdy mi pôžičku nedali. Kým ma môj priateľ nepriblížil pánovi Benjaminovi Leeovi, sľúbil mi pomoc a skutočne urobil, čo sľúbil, bez akejkoľvek formy omeškania. Nikdy som si nemyslel, že stále existujú spoľahlivé pôžičky na pôžičky, až kým sa nestretnem s pánom Benjaminom Lee, ktorý s tým skutočne pomohol pôžičku a zmenilo moje presvedčenie. Neviem, či nejakým spôsobom potrebujete skutočnú a naliehavú pôžičku. Môžete sa obrátiť na pána Benjamina prostredníctvom WhatsApp + 1-989-394-3740 a jeho e-mailu: Lfdsloans@outlook.com ďakujem.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ahojte všetci, dnes som super nadšená. Videl som komentáre ľudí, ktorí už dostali pôžičku od Sabinhelps@gmail.com, a potom som sa na základe ich odporúčaní rozhodol prihlásiť. Pred pár hodinami som potvrdil celkovo 10 000 eur, ktoré som požadoval z vlastného bankového účtu. Toto je naozaj skvelá správa a odporúčam každému, kto potrebuje skutočnú pôžičku, aby poslal žiadosť prostredníctvom e-mailu: sabinhelps@gmail.com alebo whatsapp her na +79267494861.

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Volám sa pani Yvonne Billsová. Žijem v USA, Las Vegas a dnes som šťastná žena, keď hovorím, povedala som si, že každá úverová spoločnosť alebo veriteľ, ktorý by mohol zmeniť môj zlý život a život mojej rodiny, odporučím každému, kto hľadá pôžičku im. Dali mi šťastie mne a mojej rodine, potreboval som pôžičku vo výške 25 000 dolárov a pôžičku som dostal do 72 hodín bez stresu. Naozaj sú to ľudia, ktorí sa boja Boha, pracujúci s renomovanou úverovou spoločnosťou. ak potrebujete pôžičku a ste si 100% istý, že pôžičku splatíte, kontaktujte ich ešte dnes a povedzte im, že vás na ne odkázala pani Yvonne Billsová, môžete ich kontaktovať prostredníctvom e-mailu; ( loancreditinstitutions00@gmail.com ) Whatsapp: +393512114999 .Prajem vám veľa šťastia vďaka a nech vás žehná všemohúci Boh ....

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Dobrý deň, volám sa Dr. Rosemary Albert z Austrálie, som lekárka a vydatá za filozofa. Pred niekoľkými rokmi som bol uviaznutý vo finančnej situácii a potreboval som finančnú pomoc na zaplatenie účtov a tiež na vybudovanie vlastnej súkromnej nemocnice. Skúšal som hľadať pôžičky od rôznych úverových spoločností, súkromných aj právnických osôb, ale všetko bezvýsledne a väčšina bánk mi odmietla úver. Ale zázračne som bol predstavený súkromnej úverovej spoločnosti (Loan Credit Institution) priateľkou menom pani Felicia a dostal som sumu pôžičky 200 000,00 USD (austrálsky dolár) a dnes som vyrovnal všetky svoje oddelenia a postavil som svoju nemocnicu. Takže drahá, ak musíte kontaktovať akúkoľvek firmu s odkazom na zabezpečenie pôžičky s nízkou úrokovou sadzbou 3% a lepšími splátkovými plánmi a harmonogramom, poradil by som vám, aby ste sa obrátili na úverovú inštitúciu a svoju pôžičku dostanete ľahko. Nevedia, že to robím, ale teraz som taký šťastný a rozhodol som sa dať o nich ľuďom vedieť viac, ponúkajú všetky druhy pôžičiek jednotlivcom aj spoločnostiam a tiež chcem, aby ich Boh stále viac žehnal. Túto spoločnosť môžete kontaktovať prostredníctvom tohto e-mailu:(loancreditinstitutions00@gmail.com) Whatsapp: +393512114999

    OdpovedaťOdstrániť
  5. FINANČNÝ PRELOM

    Život je skutočne GRACE, ja som Daan Sophia. som z Lotyšska. momentálne v Kalifornii v USA. Chcel by som sa s vami podeliť o svoje skúsenosti o tom, ako som dostal pôžičku vo výške 185 000,00 USD, aby som vymazal bankový zmenku a založil novú firmu. Všetko to začalo, keď som prišiel o svoj dom a veci kvôli bankovej zmenke, ktorú som si vzal na kompenzáciu niektorých účtov a niektorých osobných potrieb. Bol som taký zúfalý a začal som hľadať prostriedky všetkými prostriedkami. Našťastie som počul od kolegu hovoriť o tejto spoločnosti, zaujalo ma to, hoci som sa bál podvodu, bol som nútený svojou situáciou a nemal som inú možnosť, ako požiadať svojho priateľa o radu ohľadom tejto spoločnosti a dostal som ich kontaktné číslo, keď som sa s nimi spojil, bol som skutočne skeptický vzhľadom na moje minulé skúsenosti s online veriteľmi, málo som poznal práve túto spoločnosť „Úverová úverová inštitúcia. bola darom z nebies pre mňa, moju rodinu a celý internetový svet, táto spoločnosť bola veľkej pomoci mne a niektorým z mojich kolegov a dnes som hrdým majiteľom dobre organizovaného podnikania a povinnosti sú dobre zvládnuté vďaka pánovi Eliášovi, takže ak skutočne potrebujete pôžičku na rozšírenie alebo založenie vlastného podnikania alebo v akejkoľvek forme finančných ťažkostí, radím vám, aby ste poskytli úverovej úverovej inštitúcii príležitosť finančného pozdvihnutia vo svojom živote E-mail: loancreditinstitutions00@gmail.com } Whatsapp: +393512114999. ďakujem

    OdpovedaťOdstrániť