Jednotka dočasnosti? 1 furt.

Trvalo dlhé mesiace, kým sa po parlamentných voľbách v roku 2012 objavilo v hľadáčiku záujmových skupín aj Letisko M. R. Štefánika. Napokon sa k nemu však dopracovali.

"Ivan Trhlík bol dnes vymenovaný do funkcie s účinnosťou od 9. 2. 2013. Túto pozíciu bude zastávať do vymenovania nového predsedu predstavenstva, ktorý vzíde z výberového konania. To sa uskutoční najneskôr do šiestich mesiacov," uviedol Kóňa. Spolu s Trhlíkom boli do predstavenstva vymenovaní ďalší členovia - Richard Pokorný a Oto Šinkovic. "Aj v ich prípade je poverenie dočasné až do výberového konania na funkcie členov predstavenstva," dodal Kóňa. (SME, piatok 8. 2. 2013 12:25)

"Nominácie členov predstavenstva ani dozornej rady nemajú s Pentou nič spoločné, " tvrdí hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. (Plus 1 deň, utorok 5. 3. 2013 00:00)

"Povinnosťou ministra je riadiť svoj rezort čo najefektívnejšie. Preto sa akcionári rozhodli manažment, ktorý už nemal dôveru, vymeniť," uviedol pre agentúru SITA rezortný hovorca Martin Kóňa. Ministerstvo označilo za ďalšie dôvody výmeny manažmentu Letiska M. R. Štefánika "zlé manažérske rozhodnutia, vážne pochybenia pri nakladaní s majetkom spoločnosti, podnikanie v súkromnej sfére s rovnakým predmetom podnikania a podozrenie zo spáchania trestných činov." (TV Noviny, nedeľa 17. 2. 2013 13:10)

"Rozísť sa môžeš len s tým, koho si dohonil."
Arnošt Konstantin Růžička

Jeden z "veľkých" dní

"Nikde neleží pravda na povrchu."
Albert Einstein

Vyzerá to však tak, že celý tento prípad bude mať ešte dohru a vylúčené nie je ani to, že ho onedlho prevezme polícia. "Ja si myslím, že to k tomu smeruje," hovorí Počiatek. (Noviny, piatok 15. 2. 2013)

NKÚ ukončilo kontrolu zvýšenia efektívnosti fungovania Letiska M.R. Štefánika, zameraného najmä na pôsobenie predchádzajúceho vedenia a v súčasnosti spracúva záverečnú správu. Kontrola prebehla na základe objednávky terajšieho manažmentu. Policajné vyšetrovanie poriadne ani neprebehlo a po siedmych mesiacoch tak všetko ide akosi dostratena. Silné reči vyzerajú v tejto súvislosti skôr ako vyfabrikované dôvody na odstránenie nepohodlných manažérov a dosadenie iných, "optimálnejších". Stále sa to iba opakuje. Aj tak to však v novodobej ére bratislavského letiska ako akciovej spoločnosti trvalo zo siedmych razov od volieb najdlhšie. Zvláštne.

"Pán Jančula podnikal v súkromnej spoločnosti so zhodným predmetom podnikania ako má Letisko Bratislava - predaj leteckých prepravných služieb," dodal Kóňa. Podľa ministerstva je to v rozpore s Obchodným zákonníkom. Podľa Obchodného registra je Maroš Jančula jedným z troch spoločníkov firmy JHM-consult, s.r.o. so sídlom v obci Pavlice v okrese Trnava od jej vzniku v októbri 2008. (SME, nedeľa 17. 2. 2013 11:32)

Ministerstvu trvalo takmer rok od volieb, kým túto skutočnosť zistilo a kvalifikovalo ako nezlučiteľnú s výkonom funkcie predchádzajúceho predsedu predstavenstva, čo vyznieva ako kritika samotného fungovania ministerstva a skôr chytania sa stebla ako skutočného problému. Terajší predseda predstavenstva je napríklad členom dozornej rady LPS, š. p., čo môže tiež byť posudzované ako konflikt záujmov.


Tlačová správa ministerstva o menovaní "dočasného" vedenia letiska

Dočasne... Nuž, šesť mesiacov už uplynulo, ale o výberovom konaní ani vidu, ani slychu. Nieto ešte o jeho ukončení a výsledkoch. Mnohí z nás si ešte pamätajú notoricky známy vtip po obsadení Československa vojskami Varšavskej zmluvy. Ruská armáda mala takisto ostať dočasne, a tak sa zvyklo pýtať: "Aká je jednotka dočasnosti? 1 furt."

Ako to vlastne celé je, objasnili pred mesiacom namiesto ministerstva na letisku v Bratislave sami. Na príklade Richarda Pokorného demonštrovali, o čo v prípade menovania manažmentu vlastne šlo.

Pôvodne to malo byť tak, že členom predstavenstva bude iba dočasne, kým sa uskutoční výberové konanie. No R. Pokorný sa podľa hovorkyne letiska osvedčil. „Samozrejme, dať mladého manažéra na vrcholové pozície vo významnej obchodnej spoločnosti je vždy riziko. Pokiaľ sme však presvedčení o jeho kvalitách a pracuje pod dohľadom staršieho skúseného nadriadeného, tak je potrebné takýmto manažérom dávať šancu,“ vysvetlila D. Madunická. Čerstvý absolvent v predstavenstve má byť pre letisko investíciou do budúcnosti. Podľa D. Madunickej nezáleží iba na veku – dôležité sú aj charakterové vlastnosti, ochota ďalej sa učiť a schopnosť aktívne vyhľadávať a vyhodnocovať nové trendy. (TREND, štvrtok 26. 9. 2013)

Letisko M. R. Štefánika je akciová spoločnosť, v ktorej má podiel Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja a Fond národného majetku v podstate rovným dielom, s malou väčšinou v prospech fondu. Ako jediní akcionári tieto dve inštitúcie ovládajú valné zhromaždenie letiska. Iba to môže menovať či odvolať predstavenstvo spoločnosti. Ak platí téza, že je to skutočne tak, potom buď pani Madunická hovorí za akcionárov, alebo pán Kóňa v predchádzajúcom vyhlásení zavádzal. Nech sa teda hovorcovia dohodnú, ak samozrejme sami vedia, za koho vlastne hovoria a pre koho pracujú.

Ak je povinnosťou ministra riadiť svoj rezort čo najefektívnejšie, zrejme je s pôsobením dočasne vymenovaného manažmentu natoľko spokojný, že svoj sľub o výberovom konaní sa rozhodol prehodnotiť.

Zvláštne náhody. Minister dopravy Ján Počiatek vymenil vo februári členov vedenia a dozornej rady stopercentne štátnej spoločnosti Letisko Bratislava. Dôvod? Potrebujeme rozlietať letisko, uvádza sa v stanovisku ministerstva dopravy. A rozlietavať ho bude celkom zaujímavé osadenstvo. (Plus 1 deň, utorok 5. 3. 2013 00:00)


PIATOK, 25. OKTÓBRA 2013, 10:58

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára